גידול ציקלידים

ציקלידים (Cichlidae) הם משפחת דגי מים מתוקים מסדרת הדקראים. ישנם למעלה מ-1,300 מינים שונים של ציקלידים המתוארים באופן מדעי, לפיכך מדובר במשפחת הדגים הגדולה ביותר, דגים אלה גם חביבים בקרב מגדלי הדגים בגלל הצבעוניות שלהם, הם גם תזזיתיים ולרוב אינם יקרים.
עם זאת, כדי לגדל בהצלחה דגים ממשפחת הציקלידים חשוב להתייעץ עם חברה המתמחה בהקמת, עיצוב ותחזוקת אקווריומים שמציעה בין שירותיה גם מכירת דגי מים מתוקים ומלוחים.
חכמים, תוקפניים וטריטוריאליים
דגים ממשפחת הציקלידים נחשבים לחכמים אך קיימת תפיסה רווחת בקרב מגדלים כי הם טורפים, למרות שבטבע רובם צמחוניים. למעשה, רוב זני הציקלידים הם תוקפניים מאחר והם טריטוריאליים, לכן הם עשויים להרוג דגים אחרים מאחר והם זקוקים לשטח מחייה נרחב והם עשויים לראות באקווריום הביתי כנחלתם הבלעדית. הציקלידים נחשבים לחכמים במיוחד בהשוואה לדגים אחרים, הם בעלי אישיות ייחודית, מסוגלים לרוב לזהות את המגדל, וכאמור רוב הזנים צבעוניים וססגוניים, לכן רבים רוכשים אותם לאקווריום הבית או לאקווריומים לצרכי אסתטיקה.
שלוש קבוצות עיקריות – נהוג לחלק את הציקלידים לשלוש קבוצות עיקריות, עם זאת ראוי לציין כי ישנן יותר קבוצות בקרב משפחת דגים גדולה זו. שלוש הקבוצות העיקריות והגדולות ביותר הן:
ציקלידים אפריקאים – ציקלידים אפריקאים גדלים באגמים עם מים מתוקים ברחבי היבשת השחורה, בין השאר באגם מלאווי הידוע.
דגים אלה נחשבים לתוקפניים ולאגרסיביים, לכן חשוב לתכנן אקווריום גדול עם מקומות מסתור רבים, לרבות מסלעה גדולה, גזעי עץ חלולים, צמחייה וכדומה.
ציקלידים אמריקאים – דגים אלה גדלים לאורך כל יבשת אמריקה, הם גדולים יחסית לזנים אחרים, נחשבים לתוקפניים והם זקוקים למרחב מחייה גדול לכן יש להקצות עבורם שטח מספיק בגודלו אחרת הם עשויים להיות אגרסיביים ולהרוג דגים אחרים, כולל בני מינם.
ציקלידים ננסיים – ציקלידים ננסיים מאופיינים לרוב במראה יפהפה ובצבעים ססגוניים, הם מיובאים ממקומות שונים ברחבי העולם, לרוב יצמחו עד לגודל של 12 ס"מ.
מינים אלה נחשבים לרגועים ביותר בין זני הציקלידים אך הם זקוקים מרחב מחייה גדול ולמקומות מסתור רבים באקווריום אחרת הם עשויים להפוך לאגרסיביים במיוחד.
תכנון והקמת אקווריום לדגים ציקלידים
ציקלידים ידועים בססגוניות הרבה שלהם לכן הם פופולריים ואהובים. עם זאת, יש לתכנן אקווריום מתאים עבורם אחרת הם הופכים לאגרסיביים, לכן חשוב להתייעץ עם מומחים בתחום גידול דגים והקמת אקווריומים.
לכל סוג של דגים ציקלידים יש להתאים סביבת מגורים שונה, כך לדוגמה לא מומלץ לערבב זנים אפריקאים עם זנים אחרים, יש לבחור בזני ציקלידים מאותו אגם באפריקה, אחת ההמלצות היא להקים אקווריום מלאווי עם מסלעות והרבה מקומות מסתור.
גידול ציקלידים אמריקאים מחייב אקווריום גדול במיוחד עם מסלעה גדולה ועמידה, אחרת הדגים הגדולים עשויים לשבור את המסלעה ולגרום לנזק לדפנות האקווריום. כמו כן, ציקלידים אמריקאים רבים הם טורפים ויש להזין אותם במזון בשרי, הם יחסית גורמים לפסולת רבה לכן חשוב להתקין מערכת סינון יעילה בנפח של לפחות פי 4 מנפח האקווריום.
ההבדל בין אקווריום מים מלוחים ומתוקים

תכנון והקמת אקווריום אינו דבר של מה בכך, רק מומחים בעלי ניסיון רב יכולים לסייע לכם לבנות אקווריום אסתטי ופרקטי המותאם לצרכים הייחודיים שלכם ולסוג הדגים שברצונכם לגדל. ראוי לציין כי גידול דגים נחשב לתחביב מהנה, מספק ומאתגר, מעבר לסיפוק הרב האקווריום מוסיף הרבה צבע, עיצוב ואווירה לבית, למשרד, למסעדה ולכל מקום אחר. השלב הראשון להקמת אקווריום מתחיל בבחירת אקווריום מים מלוחים או מתוקים, אקווריום עם מים מתוקים מומלץ למגדלים מתחילים, לרוב הוא גם זול יותר ונוח לתחזוקה השוטפת.
השקעה ראשונית גבוהה יותר
אקווריום עם מים מלוחים דורש השקעה כספית גבוהה יותר, ציוד מיוחד וניסיון בגידול דגים. בעבר הלא רחוק נחשבו אקווריומים של מים מלוחים כתחביב רק לעשירים בגלל ההוצאות הרבות הנדרשות לתחזוקת האקווריום, כיום המחירים נמוכים יותר וכל מי שמעוניין לעסוק בתחביב המאתגר יכול לרכוש אקווריום מים מלוחים במחירים משתלמים.
עם זאת, נדרשת השקעה ראשונית גבוהה יותר בהשוואה למחיר של אקווריום מים מתוקים, כמו כן יש להשקיע יותר זמן בתחביב כדי לוודא כי רמת המליחות של המים תקינה וכי הטמפרטורה של המים נכונה ורמת הסינון גבוהה. כדאי לדעת כי שוק האקווריומים עם מים מלוחים נחשב לקטן יותר בהשוואה לשוק של אקווריומים מים מתוקים. למעשה ניתן לחלק את שוק האקווריומים מים מלוחים לשניים מאחר וישנם דגים החיים בסביבה של מים מליחים, דגים אלה גדלים בטבע במקומות המפגש בין נהרות לאוקיינוסים, לכן יש לרכוש מד מליחות ומלח ייעודי כדי להקפיד על רמת מליחות תקינה המאפשרת לדגים לחיות היטב ולא לסבול.
באקווריום מים מלוחים יש להקפיד על מליחות גבוהה יותר בטווח שבין 1.019 לבין 1.023. אם מגדלים באקווריום שושנות ים וחסרי חוליות שונים כדאי להקפיד על רמת מליחות בשיעור 1.019 כדי להפחית את הסיכוי שהדגים יפתחו טפילים ויסבלו ממחלות שונות.
בנייה אטית של אקווריום מים מלוחים
ישראלים רבים אוהבים לגדל דגים ונהנים מתחביב מאתגר ומספק. עם זאת, המעבר בין אקווריום מים מתוקים למלוחים מחייב למידה של הנושא, ייעוץ מקצועי ורכישת ציוד יקר יחסית. יש לבנות אקווריום מים מלוחים בשלבים אטיים ואין למהר, לאחר מילוי מים באקווריום מומלץ להמתין כשבועיים עד להכנסת דגים. יש להוסיף דגי מים מלוחים באופן מבוקר ובשלבים, תוך פעולות ניטור מים כדי לוודא תנאים אופטימליים עבורם. בשלב הראשון לבניית אקווריום מים מלוחים מומלץ לרוב להוסיף דגים קטנים יחסית, לאחר שמוודאים כי הדגים פעילים, אוכלים היטב ואינם סובלים ממחלות אפשר להוסיף דגים גדולים יותר, ורק בסוף מוסיפים את הדגים הגדולים, כדאי בכל פעם להוסיף 3-4 דגים בלבד.
כאמור, אקווריום מים מלוחים מחייב השקעה ראשונית גבוהה יותר, הוא מתאים למקצוענים ולחובבי גידול דגים מנוסים, כמו כן יש לטפל באקווריום באופן שוטף ולבצע בדיקות שונות של מליחות וטמפרטורות המים כדי להבטיח את שלום הדגים וליצור עבורם סביבה קרובה ככל הניתן לתנאי המחיה בטבע.
5 סוגי אקווריומים שבטוח תרצו בבית
מי מאיתנו חובבי חיות המחמד, והדגים במיוחד, ודאי שבע כבר מכל האקווריומים הרגילים והפשוטים שרואים כל יום.
אז במיוחד לחובבי דגי המחמד היצירתיים שביניכם, חפרנו באינטרנט ומצאנו 5 אקווריומים מקוריים במיוחד, שלא תרצו לפספס!
אקווריום בשולחן הקפה

תודו שזה אחד המקוריים ביותר שראיתם לאחרונה, או בכלל. שולחן הקפה הזה מבטיח שהאתם והאורחים שלכם תנעצו מבטים ממושכים, ותיהנו מכל רגע של דגים צבעוניים מתרוצצים הלוך ושוב. וכשאתם חוזרים הביתה מהעבודה, אין כמו להניח רגליים על השולחן, ללגום קפה בשקט ולהביט בדגים. זה מרגיע ומשחרר את כל טרדות היום.
כיור אקווריום

אם בריהוט התחלנו, בריהוט גם נמשיך – הפעם עם כיור אקווריום צבעוני ותוסס, סטייל גינת הפנג שואי הפרטית שלכם בחדר האמבטיה. בכל שימוש בברז מתקבלת אשליה מופלאה של מים הזורמים ישירות אל תוך האקווריום, מה שמוסיף עוד אלמנט של דינמיות לדינמיות המובנית ממילא הקיימת באקווריום מלא דגים מתרוצצים.
אקווריום נייד

כזה עוד לא היה לכם, בוודאות! מדובר בעצם בידית פלסטיק שקופה וקשיחה, המאפשרת לשאת בתוכה אקווריום עגול מהסוג הפשוט והסטנדרטי ביותר. אומנם זה יותר לשואו ולסיבוב פוזה מאשר לצרכים אחרים, אבל זה בהחלט יגרום לראשים ולעיניים להסתובב אליכם ברחוב.
אקווריום נשפך

אם כבר בנושאי מים עסקינן, למה לא לקנות אקווריום בצורת נוזל נשפך בתנועה? האקווריום ה"שפוך" שלכם נראה כאילו עוד רגע הוא עומד ליפול מהשולחן, וזה בדיוק מה שאתם רוצים לגרום לאורחים שלכם לחשוב. מקור טוב לצחוקים בכל פעם מחדש.
עציץ אקווריום

אם על הדרך אתם אוהבים לגדל לא רק חיות מחמד אלא גם צמחים, האקווריום הבא בדיוק בשבילכם. מדובר במכל דו תכליתי שחציו עציץ עם צמח וחציו אקווריום עם דג. כך אתם מכסים את שתי האהבות הגדולות שלכם בפריט קישוטי ופונקציונלי, נוח להצבה בכל פינה בבית או במשרד. מכל אחד, שני יצורים חיים.
התרשמת לטובה? פרש ריף מזמינה אותה לקבל יעוץ בכל הקשור לאקווריה, כולל פתרון בעיות בבית הלקוח
ציוד נלווה לאקווריום

אביזרים נלווים לשדרוג האקווריום
אחרי שקיבלתם החלטה איזה דגים ברצונכם לגדל, דגי מים מתוקים או מלוחים, עליכם לרכוש את הציוד המתאים.
כדאי לרכוש אקווריום איכותי ועמיד, מומלץ לקנות את הציוד מחברה מקצועית. יש לבחור בסוג האקווריום בהתאם לשימוש הרצוי, מיקום האקווריום, סוג הדגים שרוצים לגדל, כמות הדגים וכמובן בהתאם למגבלות התקציב.
כמו כן, כדאי לרכוש ציוד נלווה לאקווריום כדי לשדרג את המראה שלו, לייעל את התחזוקה השוטפת, לשפר את תנאי המחיה של הדגים וכדומה. יש ציוד חובה שלא ניתן לוותר עליו לדוגמה פילטר לסינון המים, משאבת אוויר, צמחייה, תאורה, מכשיר לחימום מי האקווריום, מצע לקרקעית.
לאחר הקמת האקווריום ואכלוסו בדגים אפשר להתחיל במקצה שיפורים ולרכוש ציוד נלווה נוסף כמו אביזרים מיוחדים לניקוי, אביזרי רביה ייעודיים לדגים, פריטי נוי ודקורציה לאקווריום, אבן אוויר דקורטיבית, שואב רפש, מד טמפרטורה וחום, מאכיל אוטומטי, רשת ללכידת דגים ועוד.
שדרוג האקווריום
ישראלים רבים משקיעים זמן רב ומשאבים בתחביב גידול דגים, הם מקימים ומתחזקים אקווריומים מרשימים בשלל גדלים ועיצובים, כל חובב גידול דגים בוחר כיצד לעצב את האקווריום שלו והיכן להציב אותו לראווה.
כדי לשדרג את המראה של האקווריום, מעבר לדגים היפים והמטופחים, כדאי לרכוש ציוד נלווה לאקווריום כמו רקע עשיר וססגוני, את הרקע מצמידים בגב האקווריום והוא תורם רבות למראה מלהיב ומדמה את הסביבה הטבעית של דגי הנוי.
כמו כן, אפשר לרכוש תאורה מרשימה וייחודית, התאורה נועדה בעיקר לצרכי נוי כדי ליהנות מהמראה המרשים של הדגים השוחים במרחבי האקווריום, עם זאת התאורה נחוצה גם כדי לשמור על בריאותם של הדגים.
בנוסף, אפשר לשדרג את האקווריום עם מצע צבעוני, אלמוגים יפים, מסלעות מרשימות, אבן אוויר עם אורות לד מתחלפים, צמחים יפים ופריטים דקורטיביים נוספים.
ציוד חשוב לאקווריום
כדאי לרכוש ציוד נלווה המסייע בתחזוקה בגידול הדגים. בין השאר, כדאי לרכוש מגנט איכותי לניקוי דפנות האקווריום, שואב רפש לניקוי קל ומהיר של האקווריום, רשת דגים באיכות גבוהה וכדאי להזמין גם מאכיל דגים אוטומטי.
במידה ומתכננים להרחיב את אוכלוסיית האקווריום יש לרכוש תא השרצה, בו ניתן לגדל גם דגים מזינים כדי להאכיל דגים טורפים.
תחזוקת בריכות נוי נוי בחצר הבית

כידוע, יש מספר סוגים של אקולוגיות באקווריומים הדורשות דגשים מעט שונים. אם נעשה סיווג הרבה יותר גס – ישנם גם מספר הבדלים בין תחזוקת אקווריום מים מתוקים למים מלוחים למשל. במאמר זה נרצה להסב את תשומת לבכם למספר אספקטים שכדאי לדעת בנושא תחזוקת בריכות נוי בחצרות בתים.
שלוש נקודות שכדאי לשים אליהן לב אם יש לכם בריכות נוי בחצר
חשוב לציין כי הדגשים מתייחסים לטיפול ולתחזוקה המטיבות עם הדגים ויצורים חיים אחרים השוכנים בבריכה, ולא מתייחסים לעמידות או לבטיחות הבריכה. בנושא בטיחות ועמידות הבריכה עצמה תכלו למצוא מידע בכתבות אחרות בחיפוש פשוט בגוגל.
טמפרטורה
שינוי בטמפרטורות והבדלים בין עונות השנה, מטבע הדברים, מורגשים יותר מחוץ לכותלי הבית. במקומות בהם טמפרטורת המים צונחת משמעותית מומלץ לשקול שינוי במינון כמויות האוכל. אם מדובר בימי חורף נרצה להוריד במינון של כמות האוכל, מפני שהמטבוליזם של הרבה דגים הופך לאיטי בעונות הקרות ובהתאם לכך צורכים פחות מזון. הצטברות מיותרת של מזון מגיעה בסופו של דבר לקרקעית ופוגעת באיכות המים.
רמת החומציות וטיב המים
התייחסות לרמת חומציות במים (PH) וטיב המים בהחלט נכונה גם לאקווריום ומכלים הנמצאים בתוך הבית. כמו כן, רצינו להביא לידיעתכם כי בתי גידול דגים בחצר הבית, לעתים, נתקלים בבעיות בטיב המים באופן פתאומי. סיבות לכך יכולות להיות אירועי מזג האוויר שונים (כמו רוחות מלוות באבק או גשם חומצי). כדאי לבדוק את רמת החומציות וטיב המים באופן תדיר. כדאי להתייעץ מבעוד מועד עם מומחים בנושא, על מנת לדעת לתת מענה נכון במידה ואיכות המים נפגעה.
כמו כן, אם הבריכה שלכם ממוקמת בקרבת עצים או צמחייה – כדאי לנקות את העלים או נשרים אחרים מהמים באופן תדיר.
ריקבון צמחייה עלול לפגוע בטיב המים ובאקולוגיה של הדג.מומלץ לנקות גם את המשטח הסובב את הבריכה על סוגיו השונים (כר דשא, רצפה העשויה מפרקטים, רצפה רגילה וכו'), זאת על מנת למנוע מעבר של עלים שנשרו או פסולת באופן כללי לתוכה. באופן כללי, כדאי לשים לב ולהיות ערניים אודות אירועים העלולים להתחולל ולפגוע בבריכה על דרך קבע, כמו הצטברות גדולה של רפש, דגים מתים וכו'.
גיזום ודישון צמחייה
צמחייה היא בהחלט אלמנט המוסיף לנוי הבריכה ומעניק לה מראה טבעי. נוסיף על כך, צמחייה תורמת לאקולוגיה של היצורים החיים בה, זאת על ידי הענקת אזורים מוצלים ומקומות מסתור. דישון וגיזום נכונים ותדירים של הצמחייה, לא רק יעניק מראה אסתטי לבריכת הנוי – אלא גם ישמרו על רמת אחזקת הבריכה ועל טיב המים.
מזון לדגים – מה חשוב לדעת?

ישראלים רבים חולקים תחביב משותף ומגדלים דגים באקווריום, כדאי לדעת כי תחביב גידול דגים נחשב לאחד הנפוצים ביותר בכל העולם. התחביב הנפוץ מאפשר לישראלים רבים לטפח אקווריומים מרשימים התורמים לעיצוב הבית, לאווירה מרגיעה ורומנטית, למראה עוצר נשימה בבית או במשרד ולהובי מהנה במיוחד. את האקווריום אפשר להציב במקומות רבים כמו סלון הבית, משרדים, חדרי המתנה, מסעדות, מרפאות, בתי מלון, אולמות אירועים ועוד. כל מי שמגדל דגי נוי חייב להתאים לדגים האהובים מזון מתאים, יש מגוון עצום של סוגי מזון באיכויות שונות ובהתאם לסוגי הדגים.
יש מזון לדגי זהב, מזון לדגים טורפים, מזון לדגי מים מלוחים, מזון לדגי נוי באקווריום עם מים מתוקים, מזון לדגים צמחוניים ועוד.
התאמת המזון לסוג הדגים באקווריום
בעת רכישת דגים לאקווריום חשוב לקבל ייעוץ מקצועי כדי להתאים עבורם את המזון הנכון והמתאים ביותר. לכל סוג של דג יש לרכוש את המזון המתאים והבריא ביותר עבורו, המזון נועד לספק את הצרכים התזונתיים של סוג הדג, יש דגים להם חשוב לרכוש סוגי מזון שונים כדי לספק את התזונה המושלמת ביותר עבורם, לדוגמה מזון יבש יחד עם תולעי דם וכיוצא בזה. גם לצורת המזון יש חשיבות, ישנם סוגי מזון יבש המגיעים בצורת סטיקים (מקלון מוארך), גרגירים בגדלים שונים, פלקס (דפים), טבליות ועוד. אם יוצאים לחופשה חשוב להזמין מבעוד מועד טבליות מזון ל-3 ימים או ל-7 ימים, בהתאם לצורך.
בנוסף, יש דגים האוכלים תולעים, יתושים, שרימפסים, דגיגונים קטנים מזינים, פרעושי מים, שלשולים ועוד. ניתן לרכוש אוכל חי או קפוא, בהתאם לסוג הדג והמזון המתאים עבורו. חשוב להדגיש כי המזון לדגים נועד לספק את כל הצרכים התזונתיים של סוג הדג שמגדלים באקווריום, לרבות ויטמינים, פרוטאינים, חומצות אמינו שונות, שומן לאנרגיה עבור הדג ועוד. האכלת הדג במזון איכותי המתאים עבורו מונעת ממנו לסבול מגזים, מדלקות, מזיהומים ומחלות שונות, כמו כן מומלץ לרכוש מזון שאינו גורם לזיהום של האקווריום, ללכלוך ולשינוי בהרכב המים.
מזון יבש לדגי נוי
רבים מגדלים דגי נוי באקווריום שלהם, לרוב רוכשים עבורם מזון יבש בהתאם לסוג הדג יש מזון יבש לדגים ציקלידיים, לדגים טרופיים, לדגי מים מלוחים, לחסרי חוליות וכדומה. מזון יבש לדגי נוי כולל פרוטאין בריכוז גבוה, שומן לאנרגיה, ויטמינים כמו 12B, 2B, C, E ו-A. מזון לציקלידים כולל ויטמינים שונים, שומן לאנרגיה, פרוטאין בריכוז 40%, ירקות, מינרלים, פלנקטון ובשר דגים. חשוב לזכור כי יש ציקלידים צמחוניים ויש טורפים, לכן חשוב לוודא כי מספקים עבורם את המזון המתאים והנכון ביותר.
סלעים חיים לאקווריום ריף ואקווריום מרינה

מה זה בעצם סלע חי לאקווריום ?
סלע חי הינו חתיכת סלע משונית אלמוגים, סלע זה ניתק מהשונית ע"י סופות, ע"י דגים מכרסמי שונית וכיו"ב ומכיל מיליוני יצורים חיים מגוונים הבונים ומחיים את שונית האלמוגים. בין היצורים הנ"ל נמצא חסרי חוליות מיקרוסקופיים, אצות סידניות ואצות מאקרו וכן בקטריות חיות שתפקידן לחסל אמוניה, ניטריט, ניטראט ופוספאט.
מהיכן מגיעים סלעים חיים ?
סלעים חיים נמצאים בכל מקום בעולם בו ישנן שוניות אלמוגים. לכל שונית ישנו המאפיין הבלעדי שלה, צורת הסלע, פריכותו, דחיסותו וכמובן בעלי החיים והאצות החיים עליו.
האם גם בים התיכון ישנם סלעים חיים ?
גם בים תיכון ובימים אחרים אשר אין בהן שוניות אלמוגים קיימים סלעים חיים , אך אלה לא מומלצים לאקווריומים משום שבעלי החיים שבהם אינם מתאימים לשונית אלמוגים טרופית ו/או משום שמבנה הסלע לא מתאים לאקווריום (מתפורר עם הזמן , מפריש כימיקלים וכיוב'). שימו לב , כי הוצאת סלעים מים תיכון ומשמורת האלמוגים באילת אסורה בהחלט עפ"י חוק.
מה ההבדל בין סלעים חיים לסלעים יבשים ולמה סלע חי יקר יותר ?
סלעים יבשים מגיעים בדרך כלל מאותם מקומות אשר מהן מגיעים הסלעים החיים, אולם סלע יבש הינו סלע שנסחף לחוף או סלע שיצא משונית אלמוגים שמתה, עבר יבוש בשמש או חיטוי כימי והולבן כך שכל בעלי החיים והאצות שהיו עליו מתו לפני שהגיע לאקווריום. מנגד, סלע חי הינו סלע שהוצא מקרקעית הים, בסמוך לשונית האלמוגים, יחד עם כל האצות ובעלי החיים שגרים עליו. בעוד שסלע יבש משמש רק לדקורציה ומקומות מסתור לדגי האקווריום , סלע חי יוצר סביבה חיה לאקווריום הריף כמעט בצורה מיידית ומחייה את האקווריום בצורה הטובה ביותר. עלות הסלעים היבשים זולה בהרבה מסלעים חיים, משום שסלע חי חייב להגיע בטיסות ישירות ארצה במטען מחומם/מקורר בכדי לשמור על בעלי החיים והאצות שבו והן בשל הסיבה כי סלעים אלה חייבים לקבל אישור סחר עפ"י אמנת CITES , העוסקת בסחר בחיות בר. סלעים יבשים לעומת זאת מגיעים במכולות בספינה ועלות היבוא שלהן זולה יותר.
מהו סלע חי שעבר חיטוי ?
רק בפרשריף , מוכרים לכם סלעים חיים שעוברים חיטוי. סלע חי שעבר חיטוי הינו סלע חי שהוצאו ממנו האצות ובעלי החיים שעשויים לפגוע בשוכני האקווריום, כמו כן סלעים אלה עברו איקלום לסביבת אקווריום ריף בחנות פרשריף וכל האמוניה ושאר הרעלנים הוצאו מהם.
האם סלעים חיים פוגעים בשונית האלמוגים בעולם ?
רק פרשריף רוכשת ומוכרת סלעים חיים באישור CITES , האמנה הבינ"ל לסחר בחיות בר. סלעים אלה יוצאים מקרקעית הים בסמוך לשוניות האלמוגים ולא נשברים בברוטליות מהשונית.
לסיכום: למרות מחירם היקר , סלעים חיים הינם אבן היסוד של כל אקווריום ריף אלמוגים או אקווריום מרינה. אם אתם חושבים להקים אקווריום ריף או מרינה, שקלו לרכוש לפחות חלק מהסלעים חיים. סלעים אלה יעניקו לאלמוגים ולדגים את הסביבה הטבעית שלהם.
בעלי החיים שהגיעו עליהם יעזרו לסנן את המים ולתת מזון חי וטבעי לשוכני האקווריום , האצות שעליהן יבנו את השונית ויצרכו נוטריאנטים שעשויים להשפיע לרעה על האקווריום כמו פוספאט, ניטראט, ניטריט וכיו"ב.
רק בפרשריף , המומחים לאקווריומים, תוכלו למצא סלעים חיים שעברו חיטוי במלאי בצורה סדירה. בואו לביקור בחנות המקצועית בארץ לאקווריומי מים מתוקים וצמחיה טבעית , אקווריומי מים מלוחים ריף ואקווריומי מים מלוחים מרינה.
תחזוקת אקווריום

תחזוקת אקווריום הינו תחום נרחב ועצום המשתנה ומתחשב בהתאם לאין ספור פרמטרים. קניית אקווריום היא אולי עסק יקר, אבל תחזוקה לא נכונה יכולה לעלות הרבה יותר. אם כך, כיצד תתחזקו את האקווריום שלכם ותפיקו את מרב ההנאה מן התחביב הנפלא? להלן מספר טיפים ועצות:
תחזוקה נכונה של אקווריום
לפני הכול, תחזוקה נכונה של אקווריום מצריכה גישה מסוימת והבנה של מהו, בעצם, וכנגזרת מכך את הסיבה למורכבותו. האקווריום מדמה ביוטופ – סביבה אקולוגית קטנה עם מגוון בעלי חיים וצמחים ייחודיים. בטבע, ביוטופים מתקיימים בכוח הטבע והוא השומר על איזונם. באקווריום, אחריות זו מוטלת על בעליו. האחריות לניהול הסביבה האקולוגית של הדגים מורכב, אך הוא אחת הסיבות העיקריות לכך שהעיסוק בתחום כה מרתק ומספק.
התאמת זני הדגים ובעלי החיים
אחד מן האלמנטים החשובים הראשונים בטיפוח אקווריום הוא השמירה על איזון בין הזנים של בעלי החיים שבו. הצבה של זנים שאינם מסתדרים זה עם זה, מתחרים זה בזה, או אף ניזונים האחד מן השני, היא מתכון להפרת האיזון הביולוגי ולהרס המערכת. במסגרת זו, חשוב לציין כי חשוב גם לרענן מדי פעם את המאגר הגנטי באקווריום בו יכולים בעלי החיים להתרבות. שאם לא כן, במרוצת מספר מחזורים, ההזדווגות החוזרת באותו המאגר עלולה להביא להשרצתם של דגים מעוותים.
הזנת הדגים
לזנים שונים של דגים יש סוגים שונים של אוכל וחשוב להקפיד להזין אותם באוכל המתאים עבורם. ברמה הכי פשוטה – ישנם דגים ובעלי חיים שהם צמודי קרקעית, בעוד דגים אחרים נעים בחלקו העליון של האקווריום. בעלי החיים שעל הקרקעית עלולים שלא לזכות למספיק אוכל כדי לשגשג, כאשר האוכל צף, בעוד שדגים שאינם נוהגים לאכול מן הקרקעית עלולים לסבול מרעב, אם האוכל העיקרי שיעמוד לרשותם יצלול הישר למטה.
למותר לציין שאין להאכיל דגי אקווריום בסוגי אוכל שלא מתאימים להם. דגים רבים יאכלו הכול – אפילו את הצרכים שלהם עצמם, או את צאצאיהם. זה עדיין לא אומר שזה טוב להם. לכן, חשוב להקפיד ולתת להם אוכל איכותי ומתאים. כמו כן, חשוב שלא להאכיל אותם יותר מדי ולא פחות מדי. הסכנה בהאכלת יתר אינה רק בכך שהדגים יאכלו יתר על המידה, יחלו וימותו, אלא מפני שהאוכל מתפרק במים, בסופו של דבר, ואם הוא אינו נאכל, הוא עלול להגביר את החומציות שלהם, לעודד התפתחות חיידקים ואצות, להירקב ועוד. מצד שני, מעט מדי אוכל, עלול להוביל לתחרות רבה ואלימה ולכך שדגים שאינם חזקים דיו יותקפו ואף ימותו.
במסגרת התקיפות של הדגים זה את זה, הם עלולים להשאיר האחד את השני פצועים ולא אסתטיים. כך, גם מבחינה זו, הדבר סותר את המטרה. לאחר מעט ניסוי וטעייה תוכלו למצוא את כמות האוכל המתאימה.
שמירה על תנאי מחייה באקווריום
תחזוקת אקווריום היא הרבה יותר מאשר רכישת דגים והאכלתם. על מנת לאפשר את תנאי המחייה שלהם ואת שגשוגם (כי זאת חכמה קטנה מאוד לקנות דגים, להרוג אותם ואז לרוץ לקנות חדשים), יש להשקיע בפילטר שמתאים לנפח האקווריום ושיוכל לשמור הן על ניקיון המים והן על רמות הבקטריות החיוניות לדגים.
כמו כן, חובה לשמור על טמפרטורה מתאימה של המים, כאשר לסוגים שונים של דגים יש טמפרטורה שונה המתאימה להם. חשוב להקפיד להתאים את פעולתו של גוף החימום לטמפרטורה בחוץ המשפיעה על טמפרטורת המים. עוד יש להקפיד שמי האקווריום יכילו ריכוז מספיק של חמצן. לשם כך, לא די לסמוך על כך שהמכל אינו אטום ושפני המים באים במגע אם אוויר החדר בו הוא נמצא. ככל שמכל האקווריום גדול יותר, עמוק יותר וגודל פתחו צר יותר, כך גוברת חשיבותה של התקנת מערכת אוויר, שתזרים חמצן 24/7 אל תוך המים.
ניקוי אקווריומים
כבכל מערכת אקולוגית טבעית, גם באקווריום מתפתחים גורמים אורגניים רצויים ולא רצויים, כאחד. לצד הדגים, יכולים לשגשג באקווריום סוגים שונים של אצות, טפילים, חיידקים מזיקים, מחלות ועוד. מכיוון שהאקווריום מתפקד במערכת אקולוגית סגורה כמעט לחלוטין, יש להקפיד לשמור על האיזון שלה ועל ניקיונה באופן מלאכותי. לשם כך יש להקפיד ולנקות את האקווריום באופן סדיר, לפחות פעם בשבוע-שבועיים.
כמו כן, לא מזיק להחזיק דגים נקאים ו/או בעלי חיים אחרים שניזונים מאצות ומלכלוכים ושומרים על ניקיון המים, גם במקומות בהם קשה להגיע לבד. בנוסף, יש להקפיד ולפנות גופות של דגים וחיות אחרות שמתו, כדי שבעלי החיים האחרים לא יאכלו אותם וייחלו, וכן כדי שגופותיהם לא יפגעו באיכות המים. אם תקפידו על תחזוקת אקווריום באופן סדיר, בטוח שתיהנו ממנו לאורך שנים רבות!
קניית אקווריום – מה צריך לדעת ועל מה צריך לקחת בחשבון

הילד רוצה כלב ואתם דווקא מעדיפים אקווריום, כי "זה פחות עבודה"? תמיד חלמתם על אקווריום צבעוני עם דגים אקזוטיים? לפני קניית אקווריום, ציוד ודגים, יש כמה טיפים שיעזרו לכם לגלות את עולם טיפוח האקווריום, לא כברירת מחדל, אלא כתחביב מופלא, גם אם תובעני, בפני עצמו. תחביב טיפוח האקווריומים וגידול דגי הנוי הנו תחום פופולרי ואף יוקרתי הדורש ידע רב השקעה לא מבוטלת ולעתים גם השקעה כספית נכבדת. את כל אלה יש לקחת בחשבון בעת קניית אקווריום. מעלות הציוד הקבוע והמתכלה, עבור בעלות הדגים עצמם (שיכול להגיע אף למאות שקלים לדג בודד) וכלה בעלויות נלוות, כגון חיזוקים (לאקווריומים כבדים), מים וחשמל. יש להבין כי האקווריומים המרהיבים המוצגים בטלוויזיה ובאינטרנט זוכים לחשיפה לה הם זוכים בדיוק מפני שהם יוצאי דופן ומחירם יכול להגיע גם לעשרות אלפי שקלים. לרוב, בעת רכישה של אקווריום ביתי, ובייחוד כאשר מדובר באקווריום ראשון, נצטרך להסתפק במשהו הרבה יותר קטן, צנוע וקל לתחזוקה. כמו כן, יש לקחת בחשבון שלא כל מי שמוכר דגים וציוד גם מבין בנושא מספיק כדי לייעץ. כדי לתחזק אקווריום דגים, תצטרכו ללמוד הרבה בכוחות עצמכם. הבשורות הטובות הן שכיום יותר מאי פעם, המידע בנושא רב וקל להשגה.
לפני הכול – שמירה על רווחתם של הדגים!
אקווריום דגים יכול להיות פריט עיצובי מדהים, שמכניס לחדר הרבה צבע, חיים ואווירה. יחד עם זאת, דגים אינם דקורציה. הם לא אמורים לחיות בבקבוק, בגלילי זכוכית צרים ואפילו לא בצנצנות קטנות. כמו כן, כמו כל בעל חיים אחר, מרבית הדגים הנמכרים כדגי אקווריום לא אמורים לחיות לבדם. גידול דגים באקווריום דורש שמירה על איזון מלאכותי המאפשר את חייהם ואת שגשוגם. מבחינה זאת, גידול דגים באקווריום קטן מורכבת אף יותר מאשר באקווריום גדול, שכן השינויים בו נוטים להיות קיצוניים ומרווח הטעות האפשרי קטן. לכן, כאשר אנו מדברים על קניית אקווריום, אנו מדברים על מכל רציני (גם אם קטן).
רכישה אקווריום בפעם הראשונה
רבים מן הדגים היפים המופיעים בסרטים וברשת הם דגי מים מלוחים. יחד עם זאת, תחזוקה של אקווריום מים מלוחים מורכבת לאין ערוך מתחזוקה של אקווריום מים מתוקים. יש שפע של דגים יפהפיים המתאימים לגידול במים מתוקים, ולכן מומלץ לפחות להתחיל באופן זה. יש לציין כי לא מדובר ב"פשרה" חובבי דגים מקצועיים רבים בוחרים לגדל דגי מים מתוקים בלבד מבחירה מודעת. דגי מים מתוקים ניתן לגדל באקווריומים בשלל גדלים וצורות. כך שהבחירה הראשונה שיש לבצע היא לגבי גודל האקווריום וצורתו. ישנם אקווריומים צרים וגבוהים, רחבים ונמוכים, בעלי חזית עגולה ושטוחה ועוד. אקווריומים נמדדים בליטרים, כאשר הנוסחה לפיה עובדים רבים היא ליטר מים לסנטימטר דג. אף על פי שזו לא בדיוק נוסחה מתמטית, היא אכן מבהירה שיש מספר סביר של דגים אותם ניתן לגדל באקווריום. נוסחה זו לוקחת בחשבון לא רק את המקום אותו הדגים תופסים, אלא גם את החמצן אותו הם צורכים, החומרים הביולוגיים שהם צורכים ומייצרים ועוד.
נקודה נוספת אליה יש לתת את הדעת היא האם תהיה באקווריום צמחיה אמתית ואיזה סוג קרקע ירפד את הקרקעית. ככל שיש יותר חומרים אורגניים במים, כך הטיפול שנדרש כדי לשמור על איזון המערכת יותר מורכב. הדרך הפשוטה ביותר היא להתחיל עם אקווריום המצויד בקרקעית חצץ וסלעים ואולי צמחיה מלאכותית.
קניית ציוד לאקווריום
לאחר בחירת האקווריום צריך לבחור גם את הציוד הנלווה. למרבה הצער, לא ניתן להתחיל להקים אקווריום שתומך ברווחת הדגים, ללא הציוד ולהשלימו בהמשך. כמו כן, איכות הציוד הנלווה חשובה לא פחות ואולי אף יותר מן האקווריום מבחינת השקעה. זהו לא מקום לפשרות. יש לבחור פילטר איכותי, בעל תפוקה שתתאים לגודלו של האקווריום. מגודל אקווריום מסוים, עדיף ללכת על פילטר חיצוני. כמו כן, יש להקפיד לרכוש מערכת חמצן שתדאג להוסיף חמצן למים, מפני שפעמים רבות לא די בחמצן אשר נכנס מפני המים, מה גם שמרבית הפתח העליון חסום על ידי מערכת התאורה. גם מערכת התאורה חשובה, שכן מערכת לא איכותית ולא יציבה יכולה להשפיע מאוד על בריאותם של הדגים, ואף לעודד התפתחות של אצות שונות שיכולות לפגוע באיכות המים ובמראה האסתטי של האקווריום. לימי החורף (גם אם הוא לא קר ביוחד), יש לקנות גוף חימום עם תרמוסטט, או מדחום שיוכל לעזור לכם להבין האם הדגים שלכם קופאים, או "מתבשלים" במים. באופן כללי, מומלץ לשמור על המים בטמפרטורת החדר – 25 – 26 מעלות.
בחירת סוגי הדגים
באקווריומים ראשונים, מומלץ ללכת על סוגי דגים נפוצים ועמידים, כגון גופים, מולים, פלטים וציקלידים. כמו כן, מומלץ לרכוש דגי ניקוי, שגם עוזרים לשמור על ניקיון האקווריום ועל איכות המים, גם עמידים למדי וגם יכולים להיות יפהפיים ומספקים מאוד לצפייה. כך למשל, דגי הקורידורס יכולים להגיע עם שלל דוגמאות יפות, והם אף ממצמצים בעיניהם, מה שמעניק להם לא מעט אישיות. חנויות דגים רבות אוהבות למכור ללקוחות לא מנוסים מה שנקרא "דגי פיצוחים", כגון נאונים ודגי זהב. דגים אלה יפים מאוד למראה וקשורים מאוד לתפיסה של אנשים את האקווריום מהסרטים, אך קשה לגדל אותם והם נוטים למות בכמויות, מה ששולח את הצרכן המסכן, פעם אחר פעם לקנות דגים חדשים. כמו כן, בחנויות רבות הדגים הללו מתרבים זה עם זה, במצע גנטי מוגבל, סובלים ממחלות ומגיעים עם עיוותים גנטיים שונים, שרק מגדלים יותר מנוסים יודעים לזהות. לכן כדאי לבחור את הדגים בקפידה ולהימנע מסוגים שנוטים למות בקלות.
הדרך הפשוטה והקלה ליהנות מאקווריום מטופח ומושלם
מרגישים שתחזוקת האקווריום מורכבת לכם ולא בא לכם להסתפק באחד פשוט? ובכן, אם תהיו מוכנים להשקיע השקעה כספית נוספת, ישנם עסקים המתמחים בבנייה ובתחזוקה של אקווריומים, המעסיקות מומחים בדיוק למטרה זו. כך, תוכלו לשכור את שירותיה של חברה מסוג זה ולהזמין מומחה שידאג לתחזוקה שוטפת של האקווריום והדגים עבורכם, וכל שיישאר לכם הוא ליהנות מן התוצאות המרהיבות. פתרון זה אהוד במיוחד על בתי עסק, בהם יש אקווריומים גדולים ומיוחדים ולא ניתן לצפות מן העובדים שיהיו אחראים על הטיפול בהם.
בשורה התחתונה
לסיכומו של עניין, גידול דגים באקווריום הוא תחביב מרתק ומספק, הצופן בחובו ידע רב ודקויות ומדע שלם. ניתן לעסוק בו בכל רמה, מאקווריומים פשוטים הדורשים השקעה מינימלית ועד אקווריומים מורכבים ביותר שדורשים תחזוקה כמעט יום-יומית. מה שתבחרו, הכי חשוב שתזכרו שהדבר הכי חשוב, הוא ליהנות!
חלזונות באקווריום

מרבית חלזונות האקווריום שאנו מכירים הם דו-מיניים, אנדרוגינוסים (HERMAPHRODITES), כלומר הם נושאים בגופם גם איברים נקביים וגם זכריים. החילזון מטיל ביצים על המצע, על הצמחים, על הזכוכית וכמעט על כל משטח אפשרי. חלק מהחלזונות, כמו חילזון תפוח, מטילים את שק הביצים שלהם מעל קו המים. חלזונות יכולים להתרבות ולהכפיל את מספרם פי כמה וכמה תוך זמן קצר מאד במידה ויש להם את התנאים המתאימים (מים נקיים, מזון, חמצן וכיו"ב). מאידך, הרבה סוגי דגים אוכלים את החלזונות, אשר מקנים להם מקור מזון טוב מן החי על בסיס קבוע, וע"יכ עוזרים לשמור את אוכלוסיית החזונות שלא תתרבה יתר על המידה.
מאיפה לעזאזל החלזונות מגיעים?!
אקווריומיסטים מתחילים שואלים את עצמם לעיתים תכופות מאין החלזונות מגיעים, משום שלעיתים נראה כאילו צצו משום מקום לתוך האקווריום שלנו.
בד"כ החלזונות מגיעים עם הצמחים החיים אותם אנו קונים בחנות הדגים או שלוקחים מחובב אחר. בנוסף, ביצי חלזונות לא מעוכלים יכולים להגיע בצואת הדגים אותם קנינו בחנות הדגים וכמובן להיבקע הישר אל תוך האקווריום שלנו. זכרו תמיד לבדוק את האקווריום ממנו אתם קונים דגים ו/או צמחים ולראות האם יש בו חלזונות. בכדי להסיר ביצים ו/או לקטול חלזונות לא רצויים ניתן להשרות את הצמחים בתמיסת פוטציום פרמנגנט (קאלי) למשך 15-20 דקות, לשטוף אותם היטב במי ברז ומיד להכניסם לאקווריום.
טיפול מונע הוא השיטה הטובה ביותר לשמור על האקווריום נקי מחלזונות. האכלת יתר היא אחת הסיבות הנפוצות ביותר להתרבות חלזונות באקווריום הביתי.
כמו כל בעל-חי , חייבים החלזונות לאכול בכדי לשרוד. החלזונות ניזונים בעיקר משאריות מזון שהדגים לא אכלו, מאצות (!), מדגים מתים ומעלי צמחים שונים (בדרך כלל מעלי צמחים פגועים וחלשים). אם נאכיל את הדגים יותר מידי, החלזונות לא יפסיקו להתרבות! גם אצות מהוות מקור מזון טוב לחלזונות ויש הסוברים כי מיני חלזונות בודדים אף יסייעו בחיסול ציאנובקטריה!
איך מסירים את החלזונות מהאקווריום
לדעתי אקווריום עם אוכלוסיית חלזונות קטנה, הינו אקווריום מאוזן ואין צורך להסירם. בד"כ נפגוש בשניים שלושה סוגי חלזונות כאשר הסוג הגרוע ביותר הן החלזונות החרוטיים. חלזונות אלה מתרבים במהירות אדירה ומשתלטים על אקווריומים שלמים. אם חטפת "מכת חלזונות" ו/או אתה ממש מרגיש צורך לחסל אותם, יש כמה שיטות שניתן לנקוט בהן:
דגים אוכלי חלזונות
ישנם סוגי דגים רבים שיאכלו חלזונות וביציהם. דוגמאות לדגים כאלה הם מיני האבו-נפחא השונים, דגים ממשפחת הבוטיות, כמו בוטיה ליצן (CLOWN LOACH-BOTIA MACRACANTHUS), ציקלידים שונים כמו ציקליד שוקולד (CICLASOMA CORYPHAENOIDES), ציקליד מדי אסיר (ARCHOCENTRUS NIGROFASCIATUS) והציקלידים ממלאווי (PSEUDOTROPHEUS, MELANOCHROMIS). שימו לב כי חלק מדגים אלה לא מתאימים לאק' צמחיה ו/או טורפים דגים קטנים אחרים.
חילזון אוכל חלזונות
כן , מסתבר שיש כזה חילזון שהוא טורף חלזונות , מדובר בחילזון הלנה, הקרוי גם חילזון מתנקש או חילזון טורף בשל חיבתו העזה לחלזונות קטנים מכל סוג. חילזון זה התגלה עוד בשנת 1947 אך מסיבות שונות ומשונות הפך לנפוץ רק בשנת 2007. בממוצע חילזון בוגר יאכל חצי ממשקלו ביום. צורת אכילתם היא בעזרת החדרת צינור אכילה אל תוך קונכייתו של החילזון הנטרף ושתיית תוכנו. חלזון הלנה בעל קונכייה בצבע שחור/צהוב וגודלו המקסימלי כ-2.5 "מ.
כימיקלים
הדרך הפחות אהובה עלי , אבל גם היא קיימת. ישנם חברות שונות המייצרות חומרים לטיפול בבעיית החלזונות. בד"כ חומרים אלה בטיחותיים לשימוש באק' ולא מסוכנים לדגים, אולם מסוכנים מאד לצמחים, לבקטריות הטובות שנמצאות בפילטר ולחסרי החוליות האחרים שנמצאים באקווריום כמו שרימפסים וכיו"ב.
גם במידה והכימיקלים עצמם לא מסוכנים לשימוש , הם עלולים להעלות את רמות האמוניה לרמות מסוכנות כתוצאה ממוות מיידי של עשרות ומאות חלזונות מתים ורקובים. לאחר כל טיפול כזה, גם אם לא רשום בבירור על אריזת המוצר , חובה לנטר את המים, לבצע בדיקות אמוניה, ניטריט ו-PH ולבצע החלפות מים מאסיביות בכדי לסלק את עודפי החנקן העלולים להצטבר.
השיטה הטבעית
ישנן מלכודות שנמכרות בחנויות וניתן לבנות מלכודות DIY בקלות ע"י חיתוך חלקו העליון של בקבוק, הפיכת החלק העליון החיצוני לתוך החלק התחתון וליצור מעיין מלכודת זבובים. בתוך המלכודת נניח חתיכת חסה ונשקיע את המלכודת באקווריום בשעות הערב. בכל בוקר נוציא יחד עם המלכודת עשרות חלזונות שבאו לאכול את סעודתם האחרונה. ניתן כמובן, להשתמש בחתיכת חסה או מלפפון ללא מלכודת ובבוקר לאסוף את החסה לפני הדלקת האור.
שיטת תפוס את החילזון
שיטה נוספת בכדי לשמור על אוכלוסיית החלזונות במינימום היא לתפוס אותם על חם. כלומר להדליק את האור בבת אחת ולאסוף בצורה ידנית את כל החלזונות שמטפסות על קירות האקווריום בחשכת הלילה.
מניעה – השיטה הטובה ביותר
פשוט לשטוף ולהטביל כל צמח חדש בפוטציום פרמנגנט, לא לשפוך את המים בשקית הדגים החדשים לאקווריום, ולעולם לא להעביר צמח או אביזר (חי, צומח או דומם) ללא חיטוי. במידה והצליחו להסתנן כמה חלזונות ? דאג לא להאכיל יותר מהנדרש לדגים ונסה לשמור על אקווריום בריא וללא אצות, שמירת כללי היגיינה אלה לא יותירו שפע מזון לחלזונות ועי"כ ישמרו על אוכלוסייתם במינימום.
מיני חלזונות נפוצים:
AMPULLARIA GENUS – חלזונות תפוח – החלזונות הכתומים הגדולים שנמכרים בחנויות הדגים. בד"כ לא אוכלים צמחים בריאים ויטפלו בעיקר לאצות ועלים פגומים או רקובים. מטילים ביצים מחוץ למים, בד"כ לא מתרבים באקווריום.
RAMSHORN SNAIL – חלזונות שופריים – החלזונות המעוגלים המוכרים לכולנו, קיימים שני מינים שופר מנוקד ושופר אדום. האדום ידוע כאוכל אצות יעיל. הבעיה עם חלזונות אלה שהם מתרבים במהרה ויכולים לכער את האקוריום. בד"כ לא אוכלים צמחים, אולם כאשר הם נמצאים בכמויות גדולות נוכל לראות מידי פעם חרירים בצמחים, בעיקר בהיגרופילה פוליספרמה.
POND SNAILS – חלזונות בריכה – דומים לשופריים אולם גדולים יותר ובעלי שריון רך ודק יותר. חלזונות אלה מתרבים במהרה, אך מים רכים יאיטו את קצב התרבותם ואף יהרגו אותם עם הזמן כתוצאה ממחסור בסידן ומגנזיום הנדרשים להם לבניית הכונכיה. עשויים לאכול צמחים, בעיקר צמחים לא בריאים הסובלים ממחסור תאורה, CO2 או דישון.
TRUMPET SNAIL – חלזונות חרוטיים – בעלי כונכיה קונית ומכאן שמם הנפוץ חלזונות חרוטיים. עוד סוג חלזונות שקיים באקווריום ומגיע עם הצמחים בד"כ. סוג זה של חלזונות איננו נושא ביצים אלא משריץ חיים. חלזונות אלה מרבים להתחפר במצע ובמידה והם לא עושים זאת, זהו סימן אזהרה המורא לנו לבדוק מה לא בסדר במצע. בעלי כונכיה קשיחה ומרבית הדגים אוכלי החלזונות לא יתקרבו אליהם במידה ויש להם מזון אחר באקווריום. לא אוכלים צמחים.
TIGER SNAILS – חלזונות מנומרים – דומים מאד למשפחת ה"טורבו סניילס" המלוחות. חלזון יפה שלא מתרבה באקווריום, בעל כונכיה קשיחה בעלת דפוסים מנומרים. יש להקפיד על אקווריום סגור שכן הן מרבות לצאת לטייל מחוץ לקו המים ואף לקפוץ החוצה לחפש עולמות אחרים (מנסיון). בד"כ ניתנות להשגה בחנויות הדגים רק בחודשי החורף. ישנן וריאציות רבות הנקראות זברה, לאופרד ועוד בשל צבעי הקונכיות השונות.
הטוב, הרע והמכוער
חלזונות עשויות לגרום לבעיות שונות ומשונות באקווריום הביתי. מיני חלזונות עשויים לאכול דגיגים קטנים ו/או ביצי דגים וחלקם עשוי לחסל עלי צמחים חיים, בייחוד צמחים עדינים. חלזונות ידועים כנשאי טפילים וכמובן עלולים להעלות את המאסה הביולוגית באקווריום בשל מספרם הרב. ניהול אקווריום נכון עשוי לפתור את כל הבעיות הנ"ל. שנים של התעסקות באקווריומים לימדו אותי כי חלזונות יתרמו יותר מאשר ירעו לאקווריום הביתי.
החלזונות יחסלו שיירי מזון, ינשנשו אצות ויאכלו עלים רקובים שנושרים ונשארים בקרקעית האקווריום. חלזונות יחסלו גם שיירי דגים מתים במקומות שידינו לא יגיעו לשם בכדי להוציאם. בנוסף, חלזונות יכולים להוות אינדיקאטור מצוין לפרמטרי מים טובים. במידה ונראה חלזון עם כונכיה מלבינה ו/או מחוררת, נוכל לדעת כי המים שלנו רכים מידי, או שהצמחים "ינקו" את מרבית המינרלים.
סוף דבר
לצערי, הרבה אקווריומיסטים לא רואים את היופי שבחלזונות המים ובד"כ יעדיפו להשאיר אותם מחוץ לאקווריום. לדעתי יש להפנים את העובדה כי למרות שחלזונות "נמסרים בחינם" בחנות הדגים הם מהווים חלק בלתי נפרד מהמיקרוקוסמוס שלנו ואף תורמים לו. בטבע החלזונות הם חלק בלתי נפרד מהאקוסיסטם. השלמות שבטבע שמלמדת אותנו הרבה דברים על האינטראקציה בין המינים, על הישרדות החזקים, על מעגל החיים והמוות האינסופי, קובעת שאם נשמיד מינים לא רצויים נפר את האיזון העדין. בקיצור, תנו לחלזונות לחיות!
פרטי יצירת קשר
כתובת: יגאל אלון 155, תל אביב
טלפון: 03-5750000
פקס: 03-7517000
אימייל: freshreef1@gmail.com